Medové perníčky babičky jeřmanické
Koukám, že vánoční pečení je v plném proudu, tak přispívám naší populární troškou do mlýna – fakt skvělými, voňavými medovými perníčky. Recept je od mojí babičky, u které se pravidelně neomylně každé Vánoce A Velikonoce a na zdobení stovek a stovek kusů se scházela na DLOUHÉ večery a s předstihem celá rodina. Stejně jako pak na jejich, nepoměrně rychlejší, konzumaci :D.
Co si připravit:
- 3 + 1 vejce
- 200 g změklého másla
- 6 lžic medu
- 1 prášek do perníku
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 800 + 200 g hladké mouky
Co s tím?
- Ve větší misce smíchejte 3 vejce, máslo, med, prášek do perníku, moučkový cukr, kakao a asi polovinu mouky. Všechno zpracujte rukama, vznikne vám kompaktní, leč hodně mastné a lepkavé těsto.
- Postupně přidávejte druhou polovinu mouky až na výsledných cca 800 gramů. Ideální těsto se pozná tak, že po rozpůlení nožem není řez hladký, ale jakoby potrhaný.
- Těsto odložte na čtvrt až půl hodinky do ledničky zabalené do fólie, aby neokoralo. Mezitím předehřejte troubu na 180 ‘C a poslední vajíčko rozkvedlejte v hrníčku.
- Odřízněte si kousek těsta (zbytek odložte zpět do lednice) a vyválejte na výšku cca 0,5 cm. Podsypávejte mouku, aby se těsto tolik nelepilo, a vykrájejte požadované tvary.
- Ty pečte v troubě 20 – 30 minut (podle velikosti tvarů).
- Těsně před dopečením ještě potřete rozkvedlaným vajíčkem, perníčky budou krásně lesklé (ale vynechte, pokud budete potahovat, zbytečně to klouže a stejně by to nebylo vidět).
- Stydnout nechte na rovné ploše, aby se perníčky nepokroutily. Odložte alespoň na dva týdny do krabice, aby změkly. A když se neseže.ou, vydrží až do Velikonoc :).
Jak zdobit?
Je možné zdobit až po vychladnutí. Nejradši máme cukrovou polevu z bílku, moučkového cukru a trošky citrónu. Vše se vyšlehá do lesklé hmoty, která snadno tvoří špičky. Pokud budou perníčky jíst i děti a chcete mít fakt jistotu, použijte bílky sušené! K obarvení pak poslouží jakékoli potravinářské barvy, lepší gelové než sypací, protože se rovnoměrněji rozmíchají.
Na “potahování” doporučuju si plochu obtáhnout a pak trošku polevy rozředit vodou a roztáhnout ji třeba párátkem v označené ploše. Hotovooo!
Zatim bez komentare
Budte prvni!
Chcete neco dodat?