Šumavo, Šumavo!
V Kataru se nedá sehnat chleba, který by nebyl toastový, sladký nebo s miliónem roztodivných ochucovadel. Jenže my máme chleba moc rádi, nejvíc Šumavu a kmíňáky – čerstvoučké a křupavé, slané a lehce dokysela. Prvně jsme si něco takového zase po 3/4 roční abstinenci dopřáli ve vídeňské jídelně Golden Tulipu minulé léto a to vám byla absolutní delikatesa!
Chvíli jsme uvažovali, že si koupíme domácí pekárnu – takovou tu friťák připomínající mašinku, co se do ní nasypou všechny chlební (buchtové / marmeládové! / karbanátkové!) ingredience, nastaví se čas dopečení a ráno to na vás čeká čerstvé a hotové. I teď nás ta myšlenka občas přepadne, ale většinou ji zase rychle zaženeme s tím, že další “robot” do baráku nepotřebujeme. A kupujeme dál celozrné bagety, které jsou jediné univerzálně použitelné.
Ale pro jednou jsme přemohli obavy a zkusili si chlebík udělat sami doma v obyčejné elektrické troubě podle receptu doporučeného na internetu :).
Je to teda na dlouho a pořád se kolem toho člověk musí motat. Ale, světe div se, vznikne z toho v našem případě sice málo nadýchaný (ale to bude asi zas klasický problém sušeného droždí), ale velmi dobrý a i na české chlební poměry poživatelný produkt k sobotní snídani. Voní nám to teď tady kváskem a kmínem a vůbec úplně nádherně. Nebýt půlnoc, zblajznu to hned
4x reakce nize
Jo na tuhle pochoutku byl ten kmín! Tos mohla říct a přibalím ti i žitnou mouku i chlebový kvásek!
Mimo jiné… ono dávat ten místní ovoněný i do brambor mě už fakt štve. Mouku tu máme – pravda, ne levnou, ale zas tak často to píct nehodlám Ten chlebový kvásek je něco jinýho, než když si ho udělám rovnou v tom těstě z droždí, cukru a vody?
prv než sa odhodláte kúpiť si pekárničku, vyskúšajte. Ja ju mám doma. Má niečo do seba.
Vyzkoušet můžeme. Ale myslím, že už jsme se tímto pokusem (a dalším) rozhodli, že mašinku ne
Chcete neco dodat?